Ексклузивен Lenovo магазин

Да опазим децата си в дигиталния свят

 Петя Дудекова 23 Февруари 2015 


Когато децата са извън полезрението Ви, сигурно се чудите какво отварят и разглеждат на Вашия компютър. Всеки от нас би желал да има лесен начин да ограничи достъпа до някои интернет страници и приложения. Ако и Вие искате това, то решението Family Safety, е точно за Вас. Тази опция, позволява да бъдете информирани и същевременно да контролирате децата си, докато те са в компютърното пространството.

Image:Да 
опазим децата си в дигиталния свят

За да бъдете по-сигурни за децата си, можете винаги да наблюдавате какво се случва на Вашия компютър, да филтрирате както неподходящите уебстраници, така и приложения, дори имате опцията да поставите и т. нар. полицейски час, който е доста ефикасен. Family Safety всъщност Ви помага да обучите своето дете как безопасно и отговорно да използва както компютъра, така и онлайн мрежата.

Като начало - две бързи стъпки в Windows 8.1

1. Създайте администраторски акаунт:

За всяко устройство, което използвате, можете да създадете отделен потребителски акаунт или да използвате своя Microsoft профил за всички устройства. С помощта на администраторския профил, можете да контролирате дейността и достъпността както на своя, така и да на другите профили, които се използват на даденото устройство.

2. Създайте акаунт, който ще се използва от Вашето дете:

След като създадете своя администраторски профил, идва моментът, в който трябва да направите и акаунти на Вашите деца. Със създаването на т. нар. дъщерен акаунт, системата Family Safety се активира автомачино и ще можете да наблюдавате, какво правят децата Ви, дори когато не сте наблизо.
Създаването на такъв акаунт не е никак сложно: Отивате в десния ъгъл на екрана, след което избирате следното: Settings -> Change PC settings. След това отивате на Accounts -> Other accounts и чрез Add an account (Add a child’s account) създавате профила на своето дете.

Image:Да 
опазим децата си в дигиталния свят

След като вече създадете акаунта за децата, имате няколко допълнителни настройки, които трябва да направите:

Ако детето Ви вече има Microsoft акаунт, въведете го и натиснете Enter, но ако все още няма такъв, изберете Sign up for a new email address. Имате възможността да създадете акаунт без да въвеждате или да създавате имейл адрес на детето си, като изберете Add a child's account without email. В случай, че имате повече от едно дете и те са на приблизително еднаква възраст, е възможно да им направите един общ акаунт, който да използват съвместно, като в този случай не е необходимо поставянето на парола.

Когато детето Ви вече има стандартен компютърен акаунт, можете да го контролирате, отново с помощта на Family Safety, като за целта ще трябва да я активирате. Ето и как става това: отидете на акаунта, който искате да наблюдавате и го изберете, след което в Account Type List, изберете Child.Това е всичко, което трябва да направите, за да започнете да получавате известия, относно това какво прави детето Ви на компютъра. Имате опцията да добавите още един човек, който да следи какво прави детето, когато Вие нямате тази възможност. За целта трябва да посетите страницата  Family Safety на Microsoft, влезте със своя акаунт и изберете Add parent.

В натовареното ежедневие не винаги можете да се навъртате около детето си, когато използва компютър, таблет или друг вид устройства. С Family Safety и неговата функционалност, можете да филтрирате уебсайтовете, които да посещава детето Ви, да забраните свалянето на файлове, да контролирате какво може и какво не може да сваля от Windows Store. По подразбиране е настроено да следите всяка активност, като на пощата си получавате редовна информация, какви сайтове посещава детето Ви, какви игри играе, какви приложения използва и други.  Можете да изисквате да получавате по-пълни доклади, като например, какви са думите и фразите, които пише детето Ви в търсачките.

Когато отворите някои от линковете, които получавате на пощата си, свързани с Family Safety, имате достъп до по-детайлна информация, като например: специфични дати и часове, в които се използва компютърът; Кои уебсайтове се посещават; Какви файлове се свалят; Колко време се използва определено приложение; Колко дълго се играе даден вид игра; Ако мислите, че не всичко е толкова важно, можете да настроите честотата за всеки един доклад, който получавате.

Image:Да опазим децата си в дигиталния 
свят

В повечето семейства още от ранна възраст децата се срещат с технологиите, но това не означа, че няма как да контролираме действията им в онлайн пространството. Всичко това може да стане с услугите от Microsoft Windows, налични на Вашето Lenovo. Защото да предпазим децата си е едно от най- важните ни задължения, които имаме като родители.


Сподели, ако ти харесва:

Включи се в дискусията: