Ексклузивен Lenovo магазин

Как да удължите живота на батерията на лаптопа?

 Дейвид Любомиров 09 Септември 2014 


Днес лаптопът е важна част от ежедневието ни. Често прекарваме цял ден в компанията му, без значение дали сме в офиса, университета, в кафето или на път. Затова и времето, което машината издържа на батерия е съществено.

Lenovo влагат технологии, които автоматично настройват системата, така че тя оптимално да изразходва батерията. Въпреки това, всички сме се сблъсквали със ситуации, в които всяка допълнителна минута работа е от значениe.

Image:Как да удължите живота на батерията на лаптопа?
Ето какво можете да направите, за да използавате максимално възможностите на батерията на лаптопа, когато няма как да го заредите. Предлагам Ви 6 лесни стъпки, при работа с Windows 8.1:

1.        Намалете осветеността на екрана

Голяма част от батерията се изразходва за подсветката на екрана, затова намаляването до най-ниско ниво е задължително, когато трябва да пестим батерия.

Какво да направите:

  • Плъзнете от дясната страна на екрана
  • Кликнете в/у Settings , след това Change PC settings.
  • Кликнете в/у PC and devices , след това Display.
  • Ако следната настройка е включена “adjust my screen brightness automatically”, кликнете в/у нея и я изключете
  • В Settings, кликвате в/у Brightness или Screen

2.        Изключете ъпдейтите на системата докато сте на батерия

Променете настройките на системата така, че да се ъпдейтва само, докато зареждате лаптопа.

3.        Изключете ненужните устройства, които сте включили към лаптопа

 Всички включени USB устройства - слушалки, флаш памети, мишки изразходват енергия. За това, за да спестите още малко живот за батерията ги изключете.

4.        Изключете Bluethooth адаптера

Най-добре е да вкючвате bluethooth, само при необходимост. Така със сигурност ще разчитате по-дълго на батерията.

5.        Модифицирайте Power Plan-а на машината си              

Повечето от най-ефективните настройки като: sleep mode, screen brightness, wireless adapters  и много други може да бъдат контролирани автоматично от Windows 8.1. За целта може да изберете някой от двата power-saving плана:

Balanced: Този план предлага използването на пълния капацитет на вашата машина когато имате нужда от него и ги изключв, когато не са нужни. Това е плана, който повечето хора използват.

Power Saver: Редуцира производителността на машината и осветеността на дисплея, осигурявайки по-продължително време на батерия в рамките на едно зареждане.

За да изберете подходящия план, плъзне десния ъгъл на екрана, кликнете таба Search и въведете Power Options. След това изберете плана, който желаете да използвате.

Какво още е от значение:

HDD или SSD?


Консумирайки значително по-малко енергия от предшествениците си, SSD устройствата осигуряват повече време на батерия, освен бързина при работа на машината.              

За сравнение:

SSD (500GB,SATA 3 6GB/s) HDD (500GB,SATA 3 6GB/s)
Консумирана енергия 0,24 W -  по-ниската консумация води до удължаване живота на батерията с 30+ минути 2 W – консумира повече енергия и намалява времето за използване на машината докато е на батерия

SSD дисковете са значително по-скъпи от HDD дисковете и с максимален капацитет до 1TB. Това са единствените недостатъци на новото поколение памети.

Да не забравяме и ПРОЦЕСОРА

Процесорът е най-важната част от хардуера на една машина и обикновено една от най-енергоемките.
Intel пусна на пазара четвърто поколение Intel Core процесори с кодово име Haswell - първата едночипова система (SoC) изградена за компютър.  

Четвърто поколение Intel Core процесори са първите SoC за компютър. System on Chip или SoC, включва всички изграждащи блокове за една система и то на един чип. С процесор, графика, памет и свързаност в един пакет. Този иновативен дизайн предоставя много по-ефективно изразходване на енергията. Четвърто поколение Intel Core процесори позволяват до 9,1 часа гледане на HD филми, в сравнение с трето поколение предоставящи само 6 часа.

 Ето и някои сравнения:

Image:Как да удължите живота на батерията на лаптопа?

Източник: LENOVO Blog


Сподели, ако ти харесва:

Включи се в дискусията: